Een tuinontwerp: Hoe begin je eraan? En met wat hou je het beste rekening?

Nood aan inspiratie voor de tuin? Lees dan zeker deze blog over tuinontwerp.

Een tuinontwerp is een creatieve ontwikkeling.  En ook al wilt het soms niet zo vlotten, je kan hiervan zo genieten!  Er zijn zoveel mooie creatieve  ideetjes te vinden. En uiteraard is er veel waar je rekening mee moet houden. Maar het is elke keer opnieuw een toffe uitdaging.

Toch wil ik enkele misvattingen uit de weg ruimen. Een knap tuinontwerp ontstaat niet vanzelf. De ideeën komen niet zomaar uit de lucht vallen. Je werkt er wel degelijk aan. Maar start met een open geest. Niets moet en alles mag. Het voelt heerlijk aan om out of the box te denken en te freewheelen.  Het loslaten van vooroordelen helpt.Een dooddoener van het creatief proces is vaak dat je te kritisch bent. Je zit dan teveel in je hoofd. Dus “Be free and feel wild”. Neem daar de tijd en de ruimte voor. En zit je vast, dat is echt niet zo erg. Maak daar geen probleem van. Laat het los. Ga fietsen, wandelen, lopen, lezen, shoppen, gamen …. Het maakt niet uit. Je zult versteld staan dat je geest onbewust verder werkt.

BRAINSTORMEN

En al die mogelijkheden, ideetjes, pin je op een bord, het moodboard. Zo breng je al je ideeën  in beeld en visualiseer je ze. Geniet van je creativiteit. Het moodboard is een gemakkelijke tool om je visie door middel van een beeldcollage uit te beelden. Zo merk je al vlug waar je voorkeuren liggen en ontdek je welke stijl je verkiest.

Vergeet nog even al die bloemen en plantjes. Denk aan vormgeving aan ruimte, indeling en sfeer. Droom rustig verder. Kies voor een stijl die aansluit bij de woning en waar jij je goed in voelt. Denk daarbij aan kleuren, lijnen en vormen die de tijdsgeest van het gebouw benadrukken en extra versterken.

En in al de ideeën en sferen die je gevonden hebt ga je daarna keuzes maken. No worries.

SCHETS, VORMGEVING EN INDELING VAN DE RUIMTE.

“Zoek zuivere lijnen op en een vormgeving die de essentie vastlegt met warmte, textuur en elegantie. Dat voelt magisch aan. Durf gerust harde en koude materialen te combineren met warme, natuurlijke materialen.  Creëer ruimtes die uitnodigen en lokken.”

Schets je ruimtes en deel ze in. Daarna benoem je ze. Teken niet gedetailleerd. Durf te vereenvoudigen. Denk eerder aan vlekken en vormen. Weet dat je de tuin ook beleeft vanuit de woning. Maak gebruik van zichtassen. Je stippelt die best uit op je schets. Hou ook rekening met inkijk van de buren. En vergeet nog even een gedetailleerd beplantingsplan. Maak meerdere schetsen van je basisplan. Een tuin bestaat uit gevulde en lege ruimtes die met mekaar in evenwicht moeten staan. Daarom is het belangrijk dat de verhouding van zowel de vlakke delen (terrassen, paden , zwemvijver, grasperken…) en volumedelen (bomen,  tuinhuisje ,  heesters…) in balans met elkaar staan. Een goede verhouding voor een tuin bestaat uit 1/3 hoge delen en 2/3 lage delen. Voor de lage delen zijn planten tot 0,75 m inbegrepen. Dit is enkel een richtlijn en geen starre regel. Het spreekt voor zich dat dit een persoonlijk aanvoelen is.

Kies je doelen en bestemmingen en geef ze een ruimte.

Verbind daarna je bestemmingen en de ruimten met paden.

Denk ook functioneel en geef daarbij aandacht en voorzie een plaatsbepaling van  Speeltuigen – Berging– Tuinhuis – Fietsen – Containers – Dieren – … . Want een tuin die mooi is maar niet praktisch wordt een bron van ergernis.

Strakke horizontale lijnen laten een ruimte breder lijken. Vloeiende vormen roepen zachtere gevoelens op en strakke vormen komen dan weer formeler over.

Ben je tevreden van je tuinindeling ga je over naar de keuze van materialen zoals bestrating, omheining, planten, gras, bodembedekkers, struiken, hagen, bomen , borders, water, constructies… Deze keuze van materialen wordt in ruwe vorm gedefinieerd.

BEPLANTINGSPLAN

En nu kan je naar hartenlust op zoek gaan naar planten en bomen.

Je start je zoektocht vanuit de winter. In België is het winterzicht van je tuin  6 maanden. Een tuin die mooi oogt in de winter is het hele jaar mooi. Gebruik daarbij bladhoudende of wintergroene planten. Die zullen de tuinarchitectuur in de winter dragen. Pas daarna zoek je naar lentebloeiers, zomerbloeiers en herfstkleuren.

Bepaal de hoogtes van hagen en struiken.

Hierbij hou je  rekening met het geheel

  • De tuin is de schakel tussen je woning en je omgeving
  • De tuin is een uitbreiding van de leefruimte
  • De tuin moet uitnodigen en lokken
  • De tuin geeft de vier seizoenen weer
  • De tuin moet en mag een speelruimte zijn voor kinderen
  • Vormen – materialen en kleuren moeten optisch
    met elkaar communiceren en behoren tot 1 geheel
  • Het ontwerp vormt een totale compositie

Niet alleen vormen, maar ook kleuren bepalen onze indruk. Zo komen donkere kleuren dichterbij en verkleinen de ruimte en lichte kleuren hebben dan weer een verruimend effect.

DE TUIN IN 2018

Tuinen ontwikkelen in de tijd. Hierbij speelt de tijdsgeest met de daarbij horende veranderlijke beleving en inzichten een rol. Om te gaan trendhoppen is zeker geen goed idee. Een tuin is pas na verschillende jaren volwassen. Dus de mode en trend volgen is daarom niet zo goed idee.

De tuin van nu kent minder glamour maar meer rust. Het mag best wat natuurlijker. Dit als reactie op de formele tuinen van het verleden. Bloemen, mossen, grassen en zelfs onkruiden worden meer en meer geaccepteerd. De tuin is een extra buitenkamer geworden soms met haard, salon, keuken,…. ,

Maar bedenk wel, het is jouw tuin

“les goûts et les couleurs ne se discutent pas”

En kom je er niet uit. Je bent welkom. In november start ik terug een volgende reeks van workshops en er zijn nog enkele plaatsjes vrij.

Interesse? Bel of mail me.

Het Lavendine-team wenst jullie verder nog een toffe zomer en geniet ervan hé!

Hilde Goyvaerts