Dé 5 trends voor tuinen in 2019

Een knap tuinontwerp geeft direct een wauw-effect en past perfect bij je woning. Het nodigt je uit om de tuin verder te ontdekken. Maar net zoals bij mode, architectuur en kunst zien we ook in tuinen trends. Aan de start van het jaar blikken we dan ook graag vooruit op dé 5 trends voor tuinen in 2019.

1. Een ecologische en duurzame tuin

Gelukkig staat een duurzame, klimaatvriendelijk en ecologische buitenruimte al enkele jaren centraal. Deze trend zet zich dan ook verder in 2019.  Steeds meer mensen kiezen bijvoorbeeld voor inheemse planten, waterdoorlatende verharding en traagwerkende organische meststoffen.

2. Vakantie in eigen tuin

De tuin van 2019 bezorgt je een instant vakantiegevoel. Je kan er heel het jaar door in ontspannen. De tuin wordt een comfortabel oord waar je samen kan genieten met je gezin, vrienden en familie. Loungezetels, weerbestendige speakers, waterpartijen, buitenkeukens … Allemaal elementen die zorgen voor de ideale staycation.

3. Een eyecatcher in de tuin

Bijhuizen, poolhuizen, pergola’s … Ze worden in hedendaagse tuinen meer en meer gebruikt als blikvanger. Afhankelijk van de stijl en inrichting van de woning hebben ze een hedendaagse, landelijke of moderne uitstraling.

4. Een meditatieruimte in je tuin

In 2019 zal mindfulness, yoga en de zoektocht naar ontspanning nog meer aandacht krijgen. En dat merk je ook in de tuinen. Intieme, afgezonderde ruimtes zijn hier even belangrijk als open ruimtes. Kleine privé-hoekjes zijn een must. Een rustige ruimte om te ontspannen, te lezen en te mediteren. Ver weg van de drukte, weg van de stress.

5. Gemakkelijk te onderhouden

Ook in 2019 blijven de tuinen onderhoudsvriendelijk. Met een drukke levensstijl wil je optimaal kunnen genieten van je tuin. De formele, zware snoeivormen moeten plaats maken voor meer organische vormen zoals meerstammige bomen en planten die in hun natuurlijke vorm mogen uitgroeien. We vereenvoudigen onze tuinen. Less is more.

Bezoek ons op Batibouw

Wil jij in 2019 werk maken van je tuin? En heb je nood aan professioneel advies? Volgende maand staat Lavendine op Batibouw in Hall 1 op stand 1500. Kom gerust even langs en doe ideeën en inspiratie op. Voor ons is elke tuin uniek. Groot of klein, jouw tuin verdient een bijzondere en verfijnde sfeer.

Tot binnenkort.

Hilde Goyvaerts