DAT JE ZWEMVIJVER GEEN ONDERHOUD NODIG HEEFT IS EEN FABEL

Dus het is zeker nu tijd voor de Grote lenteschoonmaak van je zwemvijver.

Het onderhoud van je zwemvijver is vele minder intensief maar is nodig om te kunnen genieten van heel het zwemseizoen van een prachtige vijver met gezonde waterplanten en heerlijk verfrissend water. Je kan beter wachten tot het water een temperatuur heeft van rond de 10 graden. Zo verstoor je sommige planten niet die nog in winterslaap zijn.

Plan van aanpak:

1. Plantenfilter en zwemkom

Verwijder dood en vuil materiaal

Hoe meer organisch afval in de vijver aanwezig is hoe sneller er algengroei zich zal ontwikkelen. De plantengroei wordt pas optimaal vanaf een watertemperatuur van + 14 graden.

2. Zwemkom

Ook hier verwijder je organisch en dood afval. Om de bodem van je zwemvijver proper te maken kun je een zwembadstofzuiger gebruiken of een zwembadrobot. Dat bespaart je veel tijd.

3. Algen

Algen zijn een lagere plantensoort en kan je beschouwen als een onkruid van de vijver. Algengroei is een natuurlijke reactie in de vijver en zij groeien op lagere temperaturen in een veel sneller tempo dan waterplanten.

4. Filter en pomp schoonmaken

Controleer of de pompen en filters nog optimaal werken. Spoel enkel het ergste vuil eruit en doe dat met vijverwater. Zo blijft de noodzakelijke bacteriecultuur maximaal intact en dat versnelt de opstart van het filtersysteem. Ben je te ijverig geweest met het kuisen kan je een geconcentreerd mengsel van goede bacteriën, enzymen, mineralen en sporenelementen toevoegen dat je vindt in een gespecialiseerde vijverzaak.

Maar voor je dat doet is het nuttig om het zwemwater te (laten) testen op

  • Totale waterhardheid (GH)
  • Fosfaat (PO4)
  • Zuurgraad (pH)
  • Ammoniak (NH3)
  • Nitriet (NO2-)
  • Nitraat (NO3-)
  • Alkaliteit (KH)

5. Voeg eventueel nieuwe planten toe

Maar zoek hierbij de balans tussen nuttige planten en sierplanten.

De meeste geschikte planten voor het zuiveren in het water is de inheemse Gele lis (Iris pseudacorus) Wegens een symbiose met bacteriën op het biofilm (slijmlaag op het wortelstelsel) is de nitraatopname extreem goed. Minder nitraat betekend minder algengroei, daarom mag deze oeverplant in geen enkel plantenfilter ontbreken. Deze waterplant kan vrij diep staan en staat het liefst 15 tot 30 cm in het water op een plekje in het zonlicht of in de lichte schaduw.