Hot item Hoe omgaan met droogte en watertekort?
Het is een feit dat de volgende decennia onze tuinen worden bedreigd door extreme droogte en onze woningen worden bedreigd door wateroverlast. Het klimaat laat zich wel degelijk gelden. We zullen meer en meer worden verplicht om met de natuur samen te werken. En als je bedenkt dat in Vlaanderen de oppervlakte 16 % verhard is stemt dit toch wel tot nadenken.
Zo blijft ontharden een hot item en brandend actueel.
Gelukkig kunnen we daar allemaal ons steentje (letterlijk dus) in bijdragen en op zoek gaan naar de meest efficiënte oplossingen om verantwoord om te gaan met wateroverlast en toenemende droogte.
Als tuinliefhebber kunnen we in ieder geval de hoeveelheid verharding beperken om extra groen ruimte te creëren. Zo zorgen we ervoor dat hemelwater geïnfiltreerd wordt op het eigen terrein en worden de riolen minder belast met overtollig water.
Je kan ervan uitgaan : hoe meer groen en hoe hoger hoe beter. Bomen geven schaduw én verdampen. Ze geven verkoeling aan de tuin.
Ook een groendak vangt best wat water op en zorgt voor een aangenamer binnenklimaat. Kortom een natuurlijke airco.
En om erosie tegen te gaan en ervoor te zorgen dat elke druppel in de bodem terecht komt is een gezonde bodem met mulchlaag zeker geen luxe. Zo zullen de planten dieper wortelen en zal de grond door aanwezigheid van kleideelltjes en organisch materiaal beter water vasthouden door zijn goede bodemstructuur.
Omdat wandelpaden en terrassen nu eenmaal deel uitmaken van elke tuin kan je ze extra kleur geven door ze deels aan te planten. Het enige wat je daarvoor nodig hebt zijn planten die daar geschikt voor zijn. De stenen leg je wijder van elkaar dan normaal. Je kan een mooi legpatroon ontwerpen en afhankelijk van eigen smaak kan je zelfs af en toe een tegel weglaten zodat je daar een groter vlak groen hebt. Zo worden ze een decoratief en ecologisch element in je tuin. Laat al de verharding maximaal afwateren naar plantvakken, gazon of wadi.
Ook stapstenen geplaatst in een grasperk zijn best charmant en kunnen een wandelpad in de tuin vervangen.
Het spreekt voor zich dat een open verharding het hemelwater maximaal zal opnemen. Heb je hierover nog een vraag laat het me maar even weten via deze link
Je kan best het hemelwater via goten opvangen en eventueel aansluiten of infiltratiekratten of regenputten. Heel wat mogelijkheden kan je terugvinden op de blog
Dus:
- Plant een boom
- Onthard en vergroen,
- Vang hemelwater op en voer het af naar een regentol, infiltratievat, wadi, vijver, tank …
- Leg een groen dak aan.
- Denk aan een waterdoorlatende verharding
- Zorg voor een gezonde bodem en een goede bodembedekking door middel van planten of mulchmateriaal.
Heb je vragen laat het ons gerust even weten.
Het Lavendine-Team