Mos kan je niet vermijden. Het groeit voornamelijk op plekken waar weinig zon komt. Zo zal mos zich gemakkelijk ontwikkelen in de schaduw, onder bomen en op vochtige plaatsen. Mossen hebben veel minder licht nodig dan andere planten. Het zijn net als varens sporenplanten. Wereldwijd bestaan er meer dan twintigduizend soorten.

Als lagere plantensoort zal mos sneller reageren op veranderingen in het milieu dan de hogere planten. Mos neemt water en voedingsstoffen op via lucht en niet via wortels en mos groeit op een zure bodem.

Mossen zijn in de natuur nuttig. Ze beschermen de bodem tegen erosie. Ze houden vocht en humus vast en zo ontstaat er in de natuur een goed microklimaat voor de ontkieming van zaden en sporen. Mossen bieden een uitstekend leefmilieu voor spinnen, mijten, insecten, wormen … Omdat ze net als andere groene planten bladgroen of chlorofyl bezitten vangen zij licht op waardoor zij  door fotosynthese de energie omzetten in zuurstof.

WAT TE DOEN TEGEN MOS IN HET GRASPERK

In de eerste plaats is het belangrijk om een juiste diagnose te stellen.De beste manier om mos te voorkomen is dat je ervoor zorgt dat je grasperk optimaal groeit door het goed te verzorgen. Zo ontstaat er een dikke grasmat en krijgen onkruid en mos minder kans.

Gras houdt van een  zuurtegraad tussen de 5,0 en 6,0

Ga de verzuring van de bodem tegen. De bodem kan te zuur en/of te arm zijn. De zuurtegraad moet dan hersteld worden zo zal het gras de voedingsstoffen terug opnemen. Je vult tekorten van calcium, kalium en magnesium aan.

een pH van 7 is neutraal

een pH lager dan 7  is zuur

een pH hoger dan 7 is basisch

Beluchten en draineren van de bodem.

Mos houdt niet van licht en zon en zal zich het beste ontwikkelen op vochtige, schaduwrijke plaatsen. Daarom kammen we de grasperken uit en verluchten wij de bodem. Zo wordt er plaats gemaakt voor de meststoffen en voor nieuwe grassprietjes. Verluchten van het grasperk gaat de verdichting van de bodem tegen.

Onderhouden en maaien van gras

Maaien van gras. Wil je een stevig en dik grasperk zit er niets anders op dan vanaf de lente tot oktober wekelijks te maaien. Zo bevorder je de groei. Het is beter om elke week het gras niet te kort te maaien. Je kan dan het grasmaaisel laten liggen en hoef je het gras niet te verwijderen. Door te mulchen bedek je de bodem met kleine grassnippers die snel verteren en voedingstoffen afgeven aan het gras.  Dus je maait en bemest je gras in 1 handeling.  Dit doe je best minimaal 1 keer per week vanaf mei tot oktober.

DE BEHANDELING VAN MOS IN  GRASPERKEN

  • Stap 1 meten pH
  • Stap 2 Maaien grasperk op hoogste stand en verwijderen maaisel
  • Stap 3 mos bestrijden : liefst met product ammoniumsulfaat
  • Stap 4 verluchten en verticuteren (uitkammen)
  • Stap 5 topdressing: je breng een laagje aan van een droge mengeling van tuinaarde, potgrond, graszaad en eventueel wat bodemverbeterende korrels, perliet, lava, bentoniet naargelang de staat van je tuingrond.
  • Stap 6 inzaaien beschadigde plekken
  • Stap 7 grondverbetering toepassen volgens grondanalyse (meststoffen)

Mos kan gedood worden door middel van ijzersulfaat. Eigenlijk doe je dat door het mos te vergiftigen.  Spijtig genoeg heeft ijzersulfaat een negatieve werking op het zo noodzakelijke bodemleven. Dat kunnen we beter vermijden. Wij raden aan mildere middelen te gebruiken die ook actief zijn tegen algen zoals Ammoniumsulfaat (een binding tussen zwavelzuur en ammonium)

Denk aan je veiligheid

  • Lees zeker eerst de bijsluiter en volg de richtlijnen en doseringen strikt op
  • Strooi niet in volle zon
  • Draag zeker een masker en handschoenen
  • Niet morsen op stenen

Dieter Cools

De maand april maken we onze tuin klaar

Zo genieten we op warme lente- en zomerdagen zorgeloos van het buitenleven. Met vrienden, het gezin of rustig in een hoekje van de tuin genietend van een boek.  Ik kijk er naar uit.

Heb je nog vragen dan beantwoord ik die graag. Stuur me dan een mailtje met je vraag. klik hier

Ik neem dan snel contact met je op.

En de creatieveling die zijn tuin zelf wilt ontwerpen kan zijn of haar plaatsje reserveren door zich via deze link in het schrijven.

Hilde Goyvaerts