Keuzestress: Welke boom hoort bij jou?

Een mooie boom uitzoeken voor je tuin is niet zo evident.

Je moet op heel wat letten zodat je nieuwe aanwinst zich gezond kan ontwikkelen.  Denk dan daarbij aan de standplaats met de grondsoort,  lichtbehoefte, pH waarde, winterhardheid…

Maar ook het esthetische zal een belangrijke rol spelen in de keuze van je boom. Ga je voor een vormboom of verkies je liever een meerstammige boom? Welke kroonvorm verkies je?  Hoe hoog en hoe breed mag de boom worden? Wat is zijn bloeitijd en welke kleuren hebben de bloemen? En  hou je van zijn bladkleur en bladvorm? Heeft de boom mooie vruchten na de bloei en verkleurt hij mooi in de herfst? Of verkies je liever een bladhoudende boom?

Boom in de kijker: Koelreuteria paniculata

Deze karakteristieke boom kan veelzijdig worden toegepast. Zowel als hoogstam, als halfstam als meerstammige parasol. Hij heeft een brede en open kroonvorm. Hij is winterhard en hij haalt gemiddeld een hoogte en breedte van 10 m.

Hij houdt van de zon en verdraagt droogte en hitte.  Hij voelt zich thuis in alle grondsoorten, zowel droog als vochtig maar houdt wel van een voedselrijke bodem. Hij verdraagt zowel zure tot basische grond.

En de bijtjes doen zich tegoed aan de mooie gele bloemtrossen. Nadat de bloemtrossen zijn uitgebloeid geven ze de boom een feestelijk zomergevoel met de zaaddozen van lampionnetjes. In de herfst kan je genieten van een prachtige oranje herfstverkleuring.

Heb je graag advies over je tuin kan dit via deze link  .

Het Lavendine-team