Het is belangrijk om een kleine tuin optimaal in te delen en te benutten. Maar hoe doe je dat?

De percelen worden steeds kleiner en de verstedelijking neemt elk jaar meer en meer toe.

Rust en eenvoud

Eén van de belangrijkste zaken om een tuin groter te laten lijken is “rust en eenvoud”. Een kleine tuin zullen we op die manier indelen zodat de rust niet verstoord wordt door een te fel kleurenpalet en chaos. We spelen met licht en donker, beperken het aantal kleuren en maken het niet te bont.

We passen slechts één enkele stijl toe. We gebruiken hierbij een eenheid van materialen in vorm en kleur. Zo zullen grote tegels in zachte tinten een tuin  groter laten lijken.

Suggereer ruimte

Met golvende of strakke lijnen, reliëf en hoogteverschillen brengen we diepte aan in de tuin en creëren we intrige en verrassingseffecten. Zo suggereren we ruimte. Dit kan je ook nog doen door gebruik te maken van doorkijkjes  zodat de tuin niet in één keer te overzien is. Soms zorgt een diagonale indeling voor een verrassend ruimtelijk effect.

Licht en donker

De hoofdkleur in de tuin is groen. Het is niet alleen belangrijk om het kleurgebruik te beperken maar ook om met ritmes plantenborder te herhalen en te verspreiden in de tuin zodat er een mooie compositie ontstaat.

Verticale beplanting

Zowel muren, hekwerk  of schutting kan je gebruiken om deze te laten begroeien met klimplanten.  Zo zal een gevelbegroeiing je tuin opfleuren en verdoezelt hij tegelijkertijd minder mooie muren. Hier kan je gebruik maken van grondgebonden gevelbegroeiing of niet-grondgebonden gevelbegroeiing. Een verticale aanplanting is een slimme oplossing zeker wanneer je weinig ruimte hebt.

Met deze tips zal jouw kleine tuin al gauw een stuk ruimer ogen. Dus veel ontwerpplezier. En wie graag deelneemt aan onze workshops kan zich hier inschrijven.

Hilde Goyvaerts

Stilistische Innovatie   

De groene V van Lavendine staat voor

  • Visie
  • Verandering
  • Vernieuwing
  • Vooruitgang
  • Verbetering