De natuur boomt !

We zijn al enkele weken getuige van de enorme groeikracht van het voorjaar.

Onze bloembakken staan er nog wel kaal bij en we snakken naar bloemen, kleuren en geuren. Spijtig genoeg zijn de bloeitijden van vaste planten en heesters kort. Dat maakt het succes van de éénjarige planten. Eénjarige zomerbloeiers, er is heel wat keuze. Maar wat bedoelen wij met éénjarigen?

Deze plantjes ontkiemen op 1 jaar, groeien en bloeien,  vormen zaden en sterven in de winter af. Het zijn snelle groeiers, en ze bloeien dan ook veel langer. De meeste zijn echte zonnekloppers en hebben zeker een vijftal uurtjes zon nodig per dag.

Maar of je ze nu aanplant in potten of in de border, de éénjarige bloemen verrijken onze tuin met hun geuren, kleuren en structuren.

Vorstgevaar tot half mei !

Zoals elk jaar waarschuw ik voor het gevaar van late voorjaarsvorst. En ook al bieden heel wat tuincentra éénjarige aan, denk er wel aan dat deze plantjes vorstgevoelig zijn. De IJsheiligen zijn een jaarlijks terugkerend natuurfenomeen. Een periode van vorstgevaar tot half mei. Dus je kan best even wachten voordat je de éénjarige perk- en terrasplanten buitenzet.

Eénjarige in potten of bakken

Planten in potten of bakken hebben een aangepaste verzorging nodig. De keuze aan potten en manden is groot.  Je vindt ze in allerlei vormen en materialen.

  • Afhankelijk van de groeiwijze van de plant zoeken we de pot uit.
  • Planten houden niet van natte voeten. Voorkom dit en zorg voor een goede waterhuishouding. Gebruik een luchtige potgrond. Liefst met terracottem, een polymeer die de grond langer vochtig houdt. Wat voor pot u ook gebruikt, controleer  of er een gat aanwezig is om het overtollig water af te voeren. Planten in potten drogen veel vlugger uit dan planten in volle grond. Bij droog weer (ook bij koud winderig weer) geef je regelmatig water. Doe dit bij voorkeur in de ochtend en indien nodig ook ‘s avonds. Vul de pot met de plant tot 2 à 3 cm onder de rand. Zo kan je vlot water geven.
  • Planten hebben ook voeding nodig. Gemakkelijkst zijn vloeibare meststoffen of traagwerkende meststoffen die voeding afgeven voor het hele groeiseizoen. Aan sommige potgronden is een startbemesting toegevoegd, zo moet je in het begin niet bijbemesten. Wanneer de plant vergeelt en niet voldoende chlorofyl aanmaakt is het echt wel tijd om wat voeding te geven. Je wordt door plant beloont met een gezonde groei en prachtige bloemen.

En de creatievelingen onder jullie vinden hierna nog enkele toffe ideetjes. Veel tuinplezier.

Hilde Goyvaerts