Hallerbos : de wilde schoonheid van de boshyacint

Dit oerbos van 552 ha met jonge en oude bomen en veel wilde boshyacinten bezit een belangrijke ecologische waarde.

Rond half april tot begin mei betovert dit bos elke bezoeker met zijn prachtig tapijt van wilde blauwe  boshyacinten in een decor van de frisgroene blaadjes van de beuken die net ontluiken.

De natuur ontwaakt.

De groeispurt van het voorjaar werd ingezet. Je hoort en ziet de planten groeien. De zon wordt sterker en het licht neemt toe. Door de worteldruk en zuigwerking van het blad wordt de sapstroom met zijn water en voeding naar elke cel van de boom en ontluikend blad gebracht. Elk voorjaar zijn wij getuigen van die boeiende kracht. Bodembedekkers en voorjaarsbloembollen profiteren ervan dat de bomen nog niet in volle blad staan en daardoor nog veel licht en zon doorlaten. Insecten bestuiven de voorjaarsbloemen.

Wij staan dit voorjaar even stil bij bolgewassen – knol – en wortelstokken

Sommige planten waar ondergronds bollen aan zitten worden officieel bolgewassen genoemd.  Deze bolgewassen worden ingedeeld in bollen en knollen ook al is het verschil klein. Het belangrijkste verschil is de manier van voedselopslag.

De meeste bloembollen verkiezen een zonnige standplaats met een goed gedraineerde bodem. Ze worden aangeplant in het najaar op een mooi uitgezochte plaats. Zo bloeien ze mooi in het voorjaar. De meeste voorjaarsbloembollen hebben wel enkele uren vorst nodig. Daarom worden deze in het najaar aangeplant.

Sommige bloembollen zijn uiterst geschikt om te laten verwilderen. Hou er wel rekening mee dat de bovengrondse delen van de bol pas kan worden verwijderd na 7 weken na de bloei.

VOORJAARSBLOEIERS : worden in de herfst geplant  en zijn meestal winterhard

ZOMERBLOEIERS: worden in het voorjaar geplant de meeste zijn niet winterhard. Ze worden voor de eerste vorst opgeslagen en droog en binnen opgeslagen.

En hierbij nog wat ideetjes voor de liefhebbers.

Veel tuinplezier.

Hilde Goyvaerts

Workshops Lavendine

Reserveer snel online  je plaatsje voor de workshops van Lavendine. Vanaf nu kan je jezelf voor deze workshops op de website registreren

  • voor de workshop Bloemen- en plantenborder Lavendine klik hier
  • voor de workshop Ontwerp je eigen tuin klik hier

Tot binnenkort

Hilde