Zwemmen in natuurlijk en levend water

Zwemmen in een natuurlijk zwembad betekent dat u zwemt in een chloorvrij bad waar het water op een natuurvriendelijke manier gereinigd wordt. Er wordt geen gebruik gemaakt van zware metalen.
Er komen geen chemicaliën aan te pas – da’s ecologisch, goed voor de natuur en voor uzelf.

Een zwemvijver is een bad waarin de natuur haar werk zelf doet, al dan niet bijgestaan door een conventionele mechanische filter. Door een aangeplante moeraszone wordt het water gezuiverd en blijft het helder. Elk filtersysteem is uitbreidbaar in onderhoudscomfort, met opbouw-systeem. De vijver kan ook nog verwarmd worden zodat het water heel zacht en warm aanvoelt tijdens het zwemmen. In de zwemvijver heb je heel wat opties en mogelijkheden met aangepaste technieken afhankelijk van uw wensen & budget (van standaard- tot luxueuzere versies) .

We staan eerst even stil bij wat een filter doet. De juiste filtertechniek is een eerste vereiste voor duurzaam en helder water.

In het algemeen kun je stellen dat een filter twee functies heeft. Een mechanische filtering om het grove vuil en zweefvuil uit de vijver te filteren. En een biologische filtering voor de afbraak van schadelijke stoffen zoals ammoniak en nitriet.

Het filtersysteem van Lavendine is uitbreidbaar in onderhoudscomfort door er extra hulpmiddelen op aan te sluiten, zoals een voorfilter, skimmer, UV lampen, trommelfilters en dies meer. Zelfs het water automatisch bijvullen kan (indien nodig) met een debietmeter.

Moeras- plantenfilter

Wie een moeras- en plantenfilter wil, kan kiezen uit diverse mogelijkheden met substraten of lavakorrels. Het water wordt door een moeraszone met substraat gepompt, upflow of downstream, van beneden naar boven of van boven naar beneden. De optimale verhouding van een moeraszone is een derde van het totale volume van de vijver. Met een externe filter kan deze zone kleiner zijn.
Voor de keuze van substraat (een bak met korrels) is het noodzakelijk dat het beschikt over voldoende holtes zodat de bacteriën zich kunnen nestelen.

Er bestaat geen enkel filtersysteem dat fosfaten en nitraten kan omzetten tot weefsel. Dat kunnen enkel planten. Uiteraard is het belangrijk dat de planten gemakkelijk te onderhouden zijn en dat ze de doorstroming van het water niet hinderen.

Externe biologische filtersystemen

Voor bijvoorbeeld een modern, strak gebouw. Houdt u niet van een plantenfilter en wenst u alleen de waterspiegel, dan kan dat perfect verwezenlijkt worden met externe biologische filters. Het vuil wordt afgevoerd via skimmers naar een andere plaats in de tuin waar de biologische filters staan. Het gezuiverde water wordt weer in de vijver gepompt.

Skimmer

Zo’n skimmer is zeer belangrijk. Waarom? Om het wateroppervlak van uw vijver netjes te houden.
Want onderzoek wees het al aan: tachtig procent van de vervuiling van het zwemwater komt van buiten af. Ingewaaide bladeren, stuifmeel… noem maar op. Vooral in de herfst kan het geen kwaad, geregeld een schepnet ter hand te nemen en zo het blad te verwijderen. Oppervlakte-skimmers vangen dat vuil op en voeren dat zweefvuil zo snel mogelijk af. En da’s maar goed ook, anders zinkt het zwevend organisch materiaal naar de bodem. Conclusie: voldoende skimmers installeren in uw zwem-vijver! Dan blijft het water een lust voor het oog en een onweerstaanbare uitnodiging: spring er maar in…

Boogzeef of trommelzeef

Boogzeef

Een boogzeef is een mechanische voorfilter en filtert het water dat van de skimmers en/of van de bodemdrains komt. Ze bestaan uit een roestvrij stalen zeef met heel kleine openingen (best 300 tot 200 micron).

Trommelzeef

Naast de boogzeef heb je ook een trommelzeef. Die zeef werkt eigenlijk volgens hetzelfde principe.
De trommelzeef stuurt het water door een zeeftrommel en filtert alles weg tot heel fijne vuildeeltjes.
De trommelfilter is zelfreinigend, dat is een enorm pluspunt. Minpunt van deze filtertechniek is het waterverbruik voor de reiniging. Als u een trommelzeef gebruikt, zorg dan altijd voor een automatische watervulling. Deze techniek komt uit het industriële circuit en wordt toegepast op zware vuilbelasting.

UV-stralers

UV staat voor ‘ultraviolet’. Een UV-straler is een speciaal apparaat dat gebruik maakt van ultraviolet licht. UV-filters of een UV-lamp zijn handig in de vijver om eencellige zweefalgen, micro-organismen en groen, troebel water te verdelgen zodat u in schoon, helder water kunt zwemmen.
Als het vijverwater langs de UV-straler is gestroomd, vloeit het weer de vijver in. Een UV-lamp hoeft alleen tijdens het groeiseizoen te branden. De UV-lamp kunt u best één keer per jaar vervangen. Dit systeem zorgt voor schoon en helder water.

Vijverpompen

Om het water zuiver te houden in een traditioneel zwembad wordt het water gedood door verschillende chloor-varianten. Ook bij het spoelen van de filters komen die schadelijke stoffen in de natuur terecht.

Kies voor uw zwemvijver daarom een betrouwbare, ecologische pomp die duurzaam is, weinig stroom verbruikt en variabele snelheden aankan. Een pomp die ook geschikt is voor zwemvijvertoepassing.
Dat is belangrijk. Want die pomp draait dag en nacht. Vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week. 365 dagen per jaar. De pomp moet juist afgesteld zijn op maat van het totale watervolume en op de maat van het seizoen. De pomp kunt u actief instellen voor een actief zomercircuit (volle capaciteit) of voor een winter-circuit (om de doorstroming minimaal te verzekeren). Bij een zwemvijver stroomt het watervolume ongeveer tot vijf keer per dag door de moeraszone, zodat de micro-organismen hun werk kunnen doen.

Toegegeven: het aanbod is riant. Daarom helpen we u ook in deze kwestie graag met onze expertise.

PS De kleinere tuin

Om plaats te winnen maken we In de kleinere tuin gebruik van een aanvullend filtersysteem met een mechanische meerkamerfilter om zwaar vuil te filteren. Het moerasgedeelte kan dan kleiner en op die manier wordt er ruimte bespaard.